6.09.2012

Penne ze szpinakiem

Składniki:
  • 400 g rozdrobnionego szpinaku
  • 1/3 szklanki mieszanki mielonych orzechów: włoskich, arachidowych i laskowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 300 g makaronu penne lub innego rodzaju 
  • sól 
  • chilli
  • gałka muszkatołowa

Szpinak podsmaż na oliwie. Wlej śmietankę i dodaj orzechy. Połącz z mascarpone i chwilę duś. Dopraw solą, chilli i gałką muszkatołową.

Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i wymieszaj z masą szpinakową.

Potrawa jest słodkawa, więc nie każdemu miłośnikowi szpinaku przypadnie do gustu.
Danie bardzo sycące.

Brak komentarzy: