7.09.2012

Pieczone pomidory nadziewane soczewicą

Składniki:
  • 4 duże pomidory
  • 70 g zielonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki bazylii
  • 3 łyżki oleju

Ugotuj zieloną soczewicę w osolonej wodzie.
Odetnij wierzch pomidora. Wydrąż środek.
Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj wnętrza pomidorów. Gotuj, aż do odparowania wody. Dodaj soczewicę i sok cytrynowy. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj bazylię.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Nadziej pomidory, nakryj wcześniej odciętym wieczkiem. Posól powierzchnię pomidorów.
Piecz 30 minut. Przed jedzeniem ściągnij skórkę.


Brak komentarzy: