- 4 duże pomidory
- 70 g zielonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki bazylii
- 3 łyżki oleju
Ugotuj zieloną soczewicę w osolonej wodzie.
Odetnij wierzch pomidora. Wydrąż środek.
Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj wnętrza pomidorów. Gotuj, aż do odparowania wody. Dodaj soczewicę i sok cytrynowy. Dopraw solą, pieprzem. Dodaj bazylię.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
Nadziej pomidory, nakryj wcześniej odciętym wieczkiem. Posól powierzchnię pomidorów.
Piecz 30 minut. Przed jedzeniem ściągnij skórkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz