28.09.2012

Piwne naleśniki

Składniki:
  • 25 dag mrożonego szpinaku
  • 10 dag pieczarek
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • kilka plasterków żółtego sera
  • sól
  • chili
  • słodka papryka
  • olej
------------------------
ciasto:
  • 200 ml piwa ciemnego piwa
  • 50 ml mleka
  • 170 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe. Odstaw je na pół godziny.
Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją. Dodaj zgnieciony czosnek oraz pieczarki. Kiedy odparuje z nich woda, wrzuć rozmrożony szpinak oraz przyprawy.
Usmaż piękne złociste, karmelowe naleśniki - powinno być 8 sztuk.
Do środka włóż farsz szpinakowo pieczarkowy, plasterek pomidora i ser żółty. Zwiń i smacznego.


Brak komentarzy: