30.09.2012

Sałatka gruszkowa

Składniki:
  • 2 gruszki
  • 1 ser camembert
  • 3 listki sałaty masłowej
sos:
  • 4 łyżki rozdrobnionych orzechów
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny

Do tego przepisu warto użyć mocno dojrzałych ale nie miękkich gruszek. Gruszki obierz, pokrój wzdłuż i usuń gniazda nasienne. Camembert pokrój w trójkąty. Sałatę umyj, osusz i porwij na małe kawałki.
Wszystko wyłóż do salaterki, na talerzyk...
Z podanych składników przygotuj sos i polej nim sałatkę.

Gruszka z musztardą wydaje się być dziwnym połączeniem ale naprawdę warto zaryzykować.

Przepis bierze udział w akcji GRUSZKOWO 2012.

Brak komentarzy: