- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- 250 g mozzarelli
- 3 łyżeczki bazylii
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
sos:
- mały kubek śmietany 12%
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 2 żółtka
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Pokrój bakłażana w 0,5 cm plastry i oprósz solą z obu stron. Odstaw na 30 minut.
Na rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną w paski paprykę.
Opłucz i osusz bakłażana. Ułóż plastry na posmarowanej oliwą blasze. Posmaruj wierzch oliwą.
Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5 minut. Odwróć i znów posmaruj plasterki i piecz kolejne 5 minut.
Pokrój mozzarellę w bardzo cienkie plasterki.
Z podanych powyżej składników przygotuj sos.
Upieczonego bakłażana włóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Na górę połóż usmażoną z cebulką paprykę. Połóż resztę bakłażana. Zalej sosem. Ułóż mozzarellę. Posyp bazylią. Piecz w 200 stopniach 25 minut.
Przepis bardzo podobny do ostatniej zapiekanki bakłażanowo- mozzarellowej, ale jednak inny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz