02.10.2012

Bakłażan zapiekany pod mozzarellą

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • 250 g mozzarelli
  • 3 łyżeczki bazylii
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka

sos:
  • mały kubek śmietany 12%
  • 2 zgniecione ząbki czosnku 
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz

Pokrój bakłażana w 0,5 cm plastry i oprósz solą z obu stron. Odstaw na 30 minut.
Na rozgrzanym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną w paski paprykę.
Opłucz i osusz bakłażana. Ułóż plastry na posmarowanej oliwą blasze. Posmaruj wierzch oliwą.
Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 5 minut. Odwróć i znów posmaruj plasterki i piecz kolejne 5 minut.
Pokrój mozzarellę w bardzo cienkie plasterki.
Z podanych powyżej składników przygotuj sos.
Upieczonego bakłażana włóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Na górę połóż usmażoną z cebulką paprykę. Połóż resztę bakłażana. Zalej sosem. Ułóż mozzarellę. Posyp bazylią. Piecz w 200 stopniach 25 minut.

Przepis bardzo podobny do ostatniej zapiekanki bakłażanowo- mozzarellowej, ale jednak inny.

Brak komentarzy: