- 1 kg filetów z dorsza ze skórą
- ½ litra mleka
- 2 listki laurowe
- 1 kg obranych ziemniaków
- pęczek natki pietruszki
- garść posiekanych świeżych listków mięty
- skórka z 2 cytryn
- 2 jajka
- 1 strączek chili
- sól morska
- pieprz
- kilka łyżek mąki
- olej do smażenia
- cytryna do dekoracji
Z ryby wyjmij pozostałości ości, przełóż do miski i rozdrobnij mięso. Dodaj utłuczone ziemniaki, posiekaną natkę i miętę, jajka, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Blat posyp mąką. Nabieraj dłonią mniej więcej łyżkę masy, zagarniaj odrobinę mąki i formuj w dłoniach wałeczek.
Wlej olej na głęboką patelnię z grubym dnem i na średnim ogniu podgrzej do odpowiedniej temperatury
( można zrobić test: kawałek chleba, wrzucony do oleju po trzech minutach powinien być brązowy ).
Smaż bolinhos przez około 5 minut, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Osącz je na papierowym ręczniku, podawaj na dużym talerzu, udekorowane połówkami cytryny.
Przed jedzeniem wyciśnij na bolinhos trochę soku z cytryny.
Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.34)
Przepis bierze udział w akcji Kuchenne rewolucje Jamie'go Oliver'a.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz