02.10.2012

Smażone krokieciki z ryby i ziemniaków.


Składniki:
  • 1 kg filetów z dorsza ze skórą
  • ½ litra mleka
  • 2 listki laurowe
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • pęczek natki pietruszki
  • garść posiekanych świeżych listków mięty
  • skórka z 2 cytryn
  • 2 jajka
  • 1 strączek chili
  • sól morska
  • pieprz
  • kilka łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • cytryna do dekoracji 
Filety ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową, wlej mleko, dodaj listki laurowe. Wstaw na 15 minut do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni.Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odsącz, odparuj i rozgnieć.
Z ryby wyjmij pozostałości ości, przełóż do miski i rozdrobnij mięso. Dodaj utłuczone ziemniaki, posiekaną natkę i miętę, jajka, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Blat posyp mąką. Nabieraj dłonią mniej więcej łyżkę masy, zagarniaj odrobinę mąki i formuj w dłoniach wałeczek.
Wlej olej na głęboką patelnię z grubym dnem i na średnim ogniu podgrzej do odpowiedniej temperatury
( można zrobić test: kawałek chleba, wrzucony do oleju po trzech minutach powinien być brązowy ).
Smaż bolinhos przez około 5 minut, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Osącz je na papierowym ręczniku, podawaj na dużym talerzu, udekorowane połówkami cytryny.
Przed jedzeniem wyciśnij na bolinhos trochę soku z cytryny.

Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.34)

Przepis bierze udział w akcji Kuchenne rewolucje Jamie'go Oliver'a.


Brak komentarzy: