- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- cebula
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 opakowanie sera ricotta
- 2 łyżki oleju
- chili
- zioła prowansalskie
- sól
----------
- kuskus przygotowany wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie
Bakłażana przekrój wzdłuż. Usuń ze środka miąższ. Posól obie połówki i odstaw na pół godziny. Miąższ także posól i odstaw.
Pomidory obierz ze skórki i drobno pokrój. Bardzo drobno pokrój wnętrze odciśniętego bakłażana.
Na oleju podsmaż posiekaną cebulę. Następnie dorzuć bakłażan. Po 5 minutach dodaj pomidory. Smaż 10 minut. Zdejmij z ognia. Ostudź.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem.
Chłodny farsz wymieszaj z serkiem oraz tuńczykiem. Dopraw chili, ziołami prowansalskimi i solą.
Opłucz bakłażana i wysusz. Dokładnie wypełnij nadzieniem.
Piecz 40 minut pod przykryciem.
Podawaj z kuskusem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz