03.11.2012

Tofu z warzywami i makaronem z jajkami

Składniki:
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 30 g grzybów mun
  • 1 mała cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 150 g osączonych pędów bambusa ze słoika
  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 2 cm imbiru
  • papryczka chili
  • olej sezamowy
  • olej
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • sól
  • czerwony pieprz
--------------------------------
  • 1 opakowanie makaronu won ton
  • 2 jajka

Zamocz na pół godziny grzyby, następnie odsącz i pokrój.
Pokrój papryki w paseczki, cukinię i marchewki w plasterki.
Bardzo drobno posiekaj czosnek,chili oraz imbir.
Tofu pokrój w kostkę i włóż do miseczki z łyżką sosu sojowego. Wymieszaj.

Rozdrobnij kapustę pekińską.
Przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.

W kuchni chińskiej bardzo ważne jest, aby używać gorącego tłuszczu i żeby wszystkie składniki mieć wcześniej przygotowane.
Na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekany drobno czosnek i imbir, po kilkunastu sekundach wrzuć rozdrobnioną papryczkę chili. Następnie dodaj marchew, grzyby i paprykę, po 3 minutach cukinię
i bambusa. Kiedy zmiękną wlej sos sojowy i ocet ryżowy. Dodaj kapustę pekińską i przyprawy. Po 2 minutach danie jest gotowe.
Rozgrzej 3 łyżki oleju. Jajka rozmieszaj w miseczce i posól. Na olej wrzuć gorący makaron, wymieszaj z tłuszczem. Wlej jajka, wymieszaj i można nakładać na talerze.

Brak komentarzy: