- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pomarańczowej papryki
- 30 g grzybów mun
- 1 mała cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 150 g osączonych pędów bambusa ze słoika
- 1 opakowanie wędzonego tofu
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 2 cm imbiru
- papryczka chili
- olej sezamowy
- olej
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- sól
- czerwony pieprz
- 1 opakowanie makaronu won ton
- 2 jajka
Zamocz na pół godziny grzyby, następnie odsącz i pokrój.
Pokrój papryki w paseczki, cukinię i marchewki w plasterki.
Bardzo drobno posiekaj czosnek,chili oraz imbir.
Tofu pokrój w kostkę i włóż do miseczki z łyżką sosu sojowego. Wymieszaj.
Rozdrobnij kapustę pekińską.
Przygotuj makaron wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
W kuchni chińskiej bardzo ważne jest, aby używać gorącego tłuszczu i żeby wszystkie składniki mieć wcześniej przygotowane.
Na bardzo mocno rozgrzany tłuszcz wrzuć posiekany drobno czosnek i imbir, po kilkunastu sekundach wrzuć rozdrobnioną papryczkę chili. Następnie dodaj marchew, grzyby i paprykę, po 3 minutach cukinię
i bambusa. Kiedy zmiękną wlej sos sojowy i ocet ryżowy. Dodaj kapustę pekińską i przyprawy. Po 2 minutach danie jest gotowe.
Rozgrzej 3 łyżki oleju. Jajka rozmieszaj w miseczce i posól. Na olej wrzuć gorący makaron, wymieszaj z tłuszczem. Wlej jajka, wymieszaj i można nakładać na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz