- 20 dag suchych ziaren soi
- 3 ziemniaki sałatkowe
- 2 duże ogórki kiszone
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
Soję zalej zimną wodą i odstaw na 12 godzin. Nie odcedzając jej, zagotuj i zlej cały płyn. Wlej świeżą zimną wodę, wsyp łyżeczkę soli i gotuj do miękkości czyli 3 godziny, chyba że masz szybkowar, wtedy będzie to ok. 45 minut.
Ważne, żeby wody było jak najmniej, wtedy nie zmarnujemy cennych składników przy odsączaniu.
W drugim garnku ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
Drobno pokrój ziemniaki i ogórki. Połącz z ostudzoną soją. Wymieszaj ze śmietaną, majonezem, musztardą natką i dopraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz