06.11.2012

Sezon na brukselkę

Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C.  Jest również bogatym źródłem kwasu foliowego, beta karotenu i witaminy B1, która wpływa korzystnie na zdrowie układu nerwowego. Jest najbogatszym w białko warzywem kapustnym. Dzięki licznym walorom żywieniowym i jednocześnie niskiej kaloryczności, brukselka powinna stanowić stały składnik menu.

Brukselkę należy gotować przez pierwsze 4 minuty bez przykrywki, by ulotnić goitrogeny.

Nie powinno się podawać tych warzyw jednocześnie z produktami bogatymi w jod, czyli rybami i owocami morza.

Wartości odżywcze (w 100g produktu):

  • Kaloryczność: 37 kcal
  • Tłuszcze: 0.50 g
  • Sód: 10.00 mg
  • Błonnik: 5.40 g
  • Węglowodany: 8.70 g
  • Białko: 4.70 g
Źródło:  http://www.kobieta.info.pl
                                   
                             A oto moje 3 sposoby na brukselkową przekąskę 
                         - po polsku, po meksykańsku i po włosku - no prawie.


                           Są to moje 3 brukselkowe fantazje, które zamieściłam w akcji   
                                         SEZON NA BRUKSELKĘ 2012.          
       
           

Brak komentarzy: