13.01.2013

Orzeszki

Składniki:
  • 240 g mąki tortowej
  • 80 g masła
  • 60 g margaryny
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka

masa:
  • 1/2 kostki masła
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g orzechów
  • 30 g rodzynek
  • 30 g fig
  • 1 łyżka posiekanych drobno daktyli
  • 1/2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki wódki
  • allegro
  • tuzemak do smaku
Połącz wszystkie składniki ciasta ze sobą i wyrób dokładnie na gładką masę. Włóż je do lodówki na godzinę.
W tym czasie wysmaruj foremki masłem i nagrzej piekarnik do 170 stopni.
Wyklejaj foremki cienką warstwą ciasta - po upieczeniu ma powstać odlew formy - i układaj je na blasze.
Piecz 15 minut - muszą się bardzo delikatnie zrumienić.
Po upieczeniu wyciągaj z jeszcze gorących foremek, kiedy ostygną będzie z tym problem - są wtedy zbyt kruche i na dodatek mocno przywierają.
Ale jak to zrobić i się nie poparzyć?! Potrzebna jest łyżeczka i ...kombinerki.
Chwytasz nimi foremkę, odwracasz do góry nogami i stukasz łyżeczką w dno. Bardzo proste.

Masa.
Zmiel orzechy, a resztę bakalii bardzo drobno posiekaj.
Utrzyj masło z cukrem, dodaj bakalie i kakao. Rozmieszaj, żeby połączyły się w jednolitą masę. Na koniec powoli wlej wódkę i rum - cały czas mieszając. Musisz zrobić to wolno, żeby masa się nie ścięła.
Używając szprycy do dekorowania nakładaj masę na 1 połówkę ciasteczka i nakładaj drugą.

Z jednej porcji ciasta powstaje ok 70 całych - sklejonych masą - orzeszków, które musisz przechowywać w chłodzie, żeby się nie popsuły.

2 komentarze:

Szana pisze...

nie ma to jak takie posklejane orzeszki :)
pozdrawiam,
szana :)

Gosia pisze...

uwielbiam orzeszki;)