- 240 g mąki tortowej
- 80 g masła
- 60 g margaryny
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
masa:
- 1/2 kostki masła
- 70 g cukru pudru
- 50 g orzechów
- 30 g rodzynek
- 30 g fig
- 1 łyżka posiekanych drobno daktyli
- 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki wódki
- tuzemak do smaku
allegro |
W tym czasie wysmaruj foremki masłem i nagrzej piekarnik do 170 stopni.
Wyklejaj foremki cienką warstwą ciasta - po upieczeniu ma powstać odlew formy - i układaj je na blasze.
Piecz 15 minut - muszą się bardzo delikatnie zrumienić.
Po upieczeniu wyciągaj z jeszcze gorących foremek, kiedy ostygną będzie z tym problem - są wtedy zbyt kruche i na dodatek mocno przywierają.
Ale jak to zrobić i się nie poparzyć?! Potrzebna jest łyżeczka i ...kombinerki.
Chwytasz nimi foremkę, odwracasz do góry nogami i stukasz łyżeczką w dno. Bardzo proste.
Masa.
Zmiel orzechy, a resztę bakalii bardzo drobno posiekaj.
Utrzyj masło z cukrem, dodaj bakalie i kakao. Rozmieszaj, żeby połączyły się w jednolitą masę. Na koniec powoli wlej wódkę i rum - cały czas mieszając. Musisz zrobić to wolno, żeby masa się nie ścięła.
Używając szprycy do dekorowania nakładaj masę na 1 połówkę ciasteczka i nakładaj drugą.
Z jednej porcji ciasta powstaje ok 70 całych - sklejonych masą - orzeszków, które musisz przechowywać w chłodzie, żeby się nie popsuły.
2 komentarze:
nie ma to jak takie posklejane orzeszki :)
pozdrawiam,
szana :)
uwielbiam orzeszki;)
Prześlij komentarz