07.01.2013

Stożki v. ule

Składniki:
masa:
  • 300 g maślanych herbatników
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 łyżki tuzemaku ( czeski rum )
  • 5 łyżeczek kakao
nadzienie:
  • 140 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • wielkie żarcie

  • tuzemak ( czeski rum ) do smaku
Herbatniki zmiel w maszynce do mięsa na proszek.
Z podanych składników przygotuj masę - trwa to kilka minut.
Wystarczy wszystko zagnieść. Następnie włóż do lodówki na godzinę.

W tym czasie przygotuj nadzienie czyli utrzyj masło z cukrem i powoli dodawaj rum.

Przygotuj szprycę do dekorowania tortów oraz tartą bułkę.
Foremkę nasmaruj masłem i wsyp do niej odrobinę tartej bułki, żeby pokryła ścianki - chodzi o to, żeby stożki ładnie wychodziły z foremki.
Cała procedura polega mniej więcej na "robieniu babki z piasku" z nadzieniem.
Po każdym ciastku MUSISZ opanierować foremkę.

Wyciągnij masę z lodówki.
Urwij trochę i ugniatając zrób z niej kulkę wielkości małego orzecha włoskiego. Ugnieć tę porcję, żeby się nie kruszyła i włóż do foremki. Palcem zrób dziurę w kulce co spowoduje, że przylgnie do foremki. Do środka szprycą wyciskaj masę - poniżej brązowego odlewu - i tym co wystaje zakryj masę.
A teraz odwróć foremkę i wytrząśnij ciacho na otwartą dłoń. Delikatnie przełóż na blachę. Po zrobieniu wszystkich stożków włóż je do lodówki. Dopiero gdy mocno się schłodzą można włożyć je do pudełek.

To czym różnią się ule od stożków to głównie foremka, w której są robione ciasteczka.
Tuzemak to rodzaj alkoholu rumopodobnego, który w tym i reszcie przepisów znajduje się od lat. Nigdy nie korzystaliśmy w mojej rodzinie z innego rodzaju rumu. Na szczęście mam zapas, ponieważ jest to niechlubny bohater zeszłorocznej czeskiej afery z alkoholem metylowym.

Są to moje ulubione smakołyki świąteczne. Z jednej porcji powstaje około 50 sztuk.
Koniecznie przechowuj je w zimnie - lodówka, piwnica... co chroni je przed popsuciem i szybkim zjedzeniem.

1 komentarz:

Kulinarna Ja pisze...

pysznie wyglądają!