- 250 g krewetek koktajlowych
- 1/2 ogórka, obranego, pokrojonego w cienkie paseczki i namoczonego w osolonej wodzie
- 2 małe pomidory
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki keczupu
- 30 ml białego wytrawnego wina
- 30 ml wody
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka sosu worcester
- 1 ząbek czosnku
- słodka papryka
- chili
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- pieprz kajeński
- sól
Do miski wrzuć ogórka i pokrojone drobno pomidorki. Domieszaj śmietanę, majonez, keczup. Skrop sokiem z cytryny, sosem worcester. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Dodaj natkę. Wymieszaj.
Na patelni zagotuj wino wymieszane z wodą pół na pół. Posól, dodaj pieprz, chili i wrzuć krewetki.
Gotuj 3-5 minut do odparowania płynu.
Krewetki wykładaj do miseczek i zalewaj sosem na pół godziny przed podaniem.
Ja przygotowałam wszystko w 1 misce i ... sama wszystko zjadłam - byłam bardzo głodna, ale jest to na pewno porcja dla 2 osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz