27.02.2013

Koktajl-sałatka z krewetek

Składniki:
  • 250 g krewetek koktajlowych
  • 1/2 ogórka, obranego, pokrojonego w cienkie paseczki i namoczonego w osolonej wodzie
  • 2 małe pomidory
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki keczupu
  • 30 ml białego wytrawnego wina
  • 30 ml wody
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 ząbek czosnku
  • słodka papryka
  • chili
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz kajeński
  • sól

Do miski wrzuć ogórka i pokrojone drobno pomidorki. Domieszaj śmietanę, majonez, keczup. Skrop sokiem z cytryny, sosem worcester. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Dodaj natkę. Wymieszaj.
Na patelni zagotuj wino wymieszane z wodą pół na pół. Posól, dodaj pieprz, chili i wrzuć krewetki.
Gotuj 3-5 minut do odparowania płynu.
Krewetki wykładaj do miseczek i zalewaj sosem na pół godziny przed podaniem.

Ja przygotowałam wszystko w 1 misce i ... sama wszystko zjadłam - byłam bardzo głodna, ale jest to na pewno porcja dla 2 osób.


Brak komentarzy: