4.02.2013

Krewetki fu yong

Składniki: 
  • 1 duża marchewka
  • 3 ubite jajka
  • 250 g krewetek koktajlowych
  • 1 łyżka jasnego sosu
  • olej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżeczki ziarna sezamowego 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 100 g długoziarnistego ryżu
Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie. Obierz i zetrzyj marchewkę.
Jajka wbij do miseczki i ubij razem z przyprawą i sosem sojowym.
Na rozgrzany olej wrzuć marchew i smaż minutę. Wlej jajka i solidnie mieszając wrzuć krewetki. Smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj ryż. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na  talerz i jeszcze gorące posyp sezamem.
Podawaj z kapustą pak choi.

Brak komentarzy: