12.02.2013

Podstawowe ciasto na pizzę

Składniki:
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1/2 kostki drożdży
  • 350 g mąki pszennej 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Ta ilość ciasta wystarcza na 2 pizze 25x30cm.

Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Odstaw na 10 minut. Wymieszaj drożdże z mąką solą i oliwą. Zagnieć ciasto - jak na ciasto drożdżowe to bardzo krótko - jakieś 5-10 minut.
Odłóż je do miski. Posmaruj delikatnie wierzch oliwą, żeby nie wyschło. Przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy podwoi objętość zagnieć je jeszcze raz - wystarczy kilka ruchów i odstaw na 10 minut.
Dość często robię pizzę. Ciasto prawie zawsze przygotowuję wg powyższego przepisu - prawie, bo czasem dodaję żytnią mąkę.

Brak komentarzy: