- 200 ml ciepłej wody
- 1/2 kostki drożdży
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Odstaw na 10 minut. Wymieszaj drożdże z mąką solą i oliwą. Zagnieć ciasto - jak na ciasto drożdżowe to bardzo krótko - jakieś 5-10 minut.
Odłóż je do miski. Posmaruj delikatnie wierzch oliwą, żeby nie wyschło. Przykryj ścierką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy podwoi objętość zagnieć je jeszcze raz - wystarczy kilka ruchów i odstaw na 10 minut.
Dość często robię pizzę. Ciasto prawie zawsze przygotowuję wg powyższego przepisu - prawie, bo czasem dodaję żytnią mąkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz