3.02.2013

Pstrąg z masłem pietruszkowym

Składniki:
  • 2 pstrągi
  • sól 
  • kolorowy pieprz
  • 2 duże gałązki natki pietruszki
masło pietruszkowe:
  • 50 g masła
  • 1/2 pęczka pietruszki - drobno posiekany
  • sól
  • pieprz
  • 4 krople sosu worcester
  • cytryna do położenia na rybkach
Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
Podane składniki masła czosnkowego wymieszaj razem.
Pstrągi dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj świeżo mielonym pieprzem i solą na zewnątrz i w środku. Do wnętrza ryb włóż po gałązce pietruszki.
Oderwij 2 kawałki folii aluminiowej - długości ryby + 10 cm. Będziesz zawijać rybki osobno.
Folie wysmaruj 1/2 masła, połóż ryby, na wierzchu ryb połóż resztę masła i plasterki cytryny.
Piecz 30 do 40 minut - zależnie od wielkości ryby - 25 dag to 30 minut.

Podawaj z puree ziemniaczanym i dowolną surówką.

1 komentarz:

kimek smak-indii.pl pisze...

Pstrąg pieczony, niezawodnie sukces, mniam.