- 2 marchewki
- 1 cebula
- 100 g zielonej fasolki
- 1 czerwona papryka
- 100 g czerwonej fasoli
- puszka pomidorów krojonych
- 3 ziemniaki
- 100 g kopytek
- 2 kiszone ogórki
- 3 łyżki mąki
- olej
- 1,5 l bulionu
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
Posiekaj cebulę, paprykę, ogórki i ziemniaki pokrój w kostkę, marchew w półtalarki. Ugotuj kopytka i zieloną fasolkę - w osobnych garnkach.
W dużym garnku podsmaż na oleju cebulę, wrzuć marchew i paprykę. Kiedy zmiękną wrzuć ziemniaki i chwilkę podsmaż, wlej gorący bulion. Gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. Dodaj czerwoną i zieloną fasolkę, pomidory, ogórka i kopytka. Gotuj 30 minut. Z wody i mąki przygotuj zawiesinę i wymieszaj ją z gotującą się zupą. Dopraw solą, pieprzem i koncentratem. Zupę zagotuj, pozostaw na palniku aż dzięki mące zgęstnieje.
Ta zupa jest inspirowana bograczem.
Przepis na kopytka podam wkrótce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz