06.03.2013

Zupa gulaszowa bezmięsna

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 100 g zielonej fasolki
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3 ziemniaki
  • 100 g kopytek
  • 2 kiszone ogórki
  • 3 łyżki mąki
  • olej
  • 1,5 l bulionu
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • sól
  • pieprz
Posiekaj cebulę, paprykę, ogórki i ziemniaki pokrój w kostkę, marchew w półtalarki. Ugotuj kopytka i zieloną fasolkę - w osobnych garnkach.
W dużym garnku podsmaż na oleju cebulę, wrzuć marchew i paprykę. Kiedy zmiękną wrzuć ziemniaki i chwilkę podsmaż, wlej gorący bulion. Gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. Dodaj czerwoną i zieloną fasolkę, pomidory, ogórka i kopytka. Gotuj 30 minut. Z wody i mąki przygotuj zawiesinę i wymieszaj ją z gotującą się zupą. Dopraw solą, pieprzem i koncentratem. Zupę zagotuj, pozostaw na palniku aż dzięki mące zgęstnieje.

Ta zupa jest inspirowana bograczem. 
Przepis na kopytka podam wkrótce.

Brak komentarzy: