Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na posmarowanej oliwą blasze połóż czosnek - w łupinkach, obraną cebulę i papryki.
Po 10 minutach wyjmij czosnek i obierz. Po kolejnych 10 minutach zdejmij cebulę. Czas podpiekania papryki to około 30 minut - trzeba ją odwracać, żeby się nie spaliła i równomiernie odchodziła z niej skórka. Piekarnik wyłącz, ale zostaw w nim jeszcze paprykę - do ostygnięcia - z zimnej papryki zdejmij skórkę.
Papryki pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera razem z resztą warzyw. Zmiksuj. Teraz dodaj resztę składników ( bez oliwy ). Zblenduj na gładką masę i wtedy stopniowo mieszając wlewaj oliwę. Podawaj z podpłomykami orkiszowymi.
Po 10 minutach wyjmij czosnek i obierz. Po kolejnych 10 minutach zdejmij cebulę. Czas podpiekania papryki to około 30 minut - trzeba ją odwracać, żeby się nie spaliła i równomiernie odchodziła z niej skórka. Piekarnik wyłącz, ale zostaw w nim jeszcze paprykę - do ostygnięcia - z zimnej papryki zdejmij skórkę.
Papryki pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera razem z resztą warzyw. Zmiksuj. Teraz dodaj resztę składników ( bez oliwy ). Zblenduj na gładką masę i wtedy stopniowo mieszając wlewaj oliwę. Podawaj z podpłomykami orkiszowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz