18.03.2013

Chłodnik z pieczonych warzyw


Składniki:
  • 2 pomidory
  • 1/2 małego chilli
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 2 gałązki świeżej kolendry
  • 3 gałązki bazylii
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kromka chleba razowego
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na posmarowanej oliwą blasze połóż czosnek - w łupinkach, obraną cebulę i papryki.
Po 10 minutach wyjmij czosnek i obierz. Po kolejnych 10 minutach zdejmij cebulę. Czas podpiekania papryki to około 30 minut - trzeba ją odwracać, żeby się nie spaliła i równomiernie odchodziła z niej skórka. Piekarnik wyłącz, ale zostaw w nim jeszcze paprykę - do ostygnięcia - z zimnej papryki zdejmij skórkę.
Papryki pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera razem z resztą warzyw. Zmiksuj. Teraz dodaj resztę składników ( bez oliwy ). Zblenduj na gładką masę i wtedy stopniowo mieszając wlewaj oliwę. Podawaj z podpłomykami orkiszowymi.

Brak komentarzy: