17.03.2013

Smażone krążki z cukinii

Składniki:
  • 1 nieduża cukinia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • kminek
  • 5 łyżek oleju 
  • olej do smażenia
Umytą cukinię pokrój w cienkie plasterki i włóż do naczynia, w którym będzie się marynować. W miseczce rozbełtaj jajka z mąką i przyprawami, dodaj olej. Mieszanką zalej cukinię. Zamknij naczynie i wstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Smaż w głębokim tłuszczu lub we frytkownicy. Podawaj gorące i chrupkie.
W tej marynacie można przygotować także inne warzywa - np. bakłażan ( marynowanie ok. 3 godzin ) oraz mięso ( powinno poleżeć 24 godziny w lodówce ).

Tak naprawdę jest to zaprawa do karkówki, ale wykorzystałam ją do własnych potrzeb.

1 komentarz:

przepisy.com pisze...

smacznie. nastepnym razem polecam zapanierowac jak kotlety ;)