- 1 nieduża cukinia
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 ząbki czosnku
- sól
- słodka papryka
- ostra papryka
- kminek
- 5 łyżek oleju

- olej do smażenia
Umytą cukinię pokrój w cienkie plasterki i włóż do naczynia, w którym będzie się marynować. W miseczce rozbełtaj jajka z mąką i przyprawami, dodaj olej. Mieszanką zalej cukinię. Zamknij naczynie i wstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Smaż w głębokim tłuszczu lub we frytkownicy. Podawaj gorące i chrupkie.
W tej marynacie można przygotować także inne warzywa - np. bakłażan ( marynowanie ok. 3 godzin ) oraz mięso ( powinno poleżeć 24 godziny w lodówce ).
Tak naprawdę jest to zaprawa do karkówki, ale wykorzystałam ją do własnych potrzeb.
1 komentarz:
smacznie. nastepnym razem polecam zapanierowac jak kotlety ;)
Prześlij komentarz