16.03.2013

Kapuśniak węgierski bezmięsny

Składniki:
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 400g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • 4 ziarna jałowca
W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż grubo posiekaną cebulę. Dodaj rozgnieciony czosnek. Po 2 minutach wlej bulion i wrzuć kapustę razem z wszystkimi przyprawami. Gotuj 30 minut. Mąkę wymieszaj ze śmietaną. Połącz z zupą. Domieszaj koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Pyszna, prosta, tania i szybka zupa dla 4 osób.

Brak komentarzy: