- 2 dojrzałe owoce mango
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki kardamonu

Mango obierz ze skórki i okrój miąższ wokół pestki. Pokrój go na kawałki i wrzuć do blendera. Zmiksuj na gładko. Dolej jogurt ( objętościowo mniej więcej tyle ile jest pulpy z mango ) i mleko. Zmiksuj. Dosłodź do smaku miodem i dopraw solą i kardamonem.
4 komentarze:
Bardzo ciekawy przepis. Standardowe Lassi mango jest na bazie wody gazowanej. A Twój przepis bardziej przypomina koktajl.
Tutaj zdania są podzielone wg niektórych prawdziwe lassi jest mleczne wg innych na wodzie. Moim zdaniem to jest dużo smaczniejsze.
Nie wnikam w to co jest smaczniejsze, a co nie. Ale tradycyjne "Lassi mango" podawane w Indiach to takie, którego składnikiem jest woda. Jestem o tym przekonana, że tradycyjne lassi to nie mleko, a jakaś wariacja kuchenna.
Zgodnie z sugestiami Sardynki poszukałam trochę co jest bardziej lassi - woda czy mleko i muszę przyznać jej rację... i zmieniam nazwę przepisu.
Dzięki Sardynko.
Prześlij komentarz