17.03.2013

Koktajl a'la lassi z mango

Składniki:
  • 2 dojrzałe owoce mango
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
Mango obierz ze skórki i okrój miąższ wokół pestki. Pokrój go na kawałki i wrzuć do blendera. Zmiksuj na gładko. Dolej jogurt  ( objętościowo mniej więcej tyle ile jest pulpy z mango ) i mleko. Zmiksuj. Dosłodź do smaku miodem i dopraw solą i kardamonem.

4 komentarze:

Sardynka pisze...

Bardzo ciekawy przepis. Standardowe Lassi mango jest na bazie wody gazowanej. A Twój przepis bardziej przypomina koktajl.

Gabi pisze...

Tutaj zdania są podzielone wg niektórych prawdziwe lassi jest mleczne wg innych na wodzie. Moim zdaniem to jest dużo smaczniejsze.

Sardynka pisze...

Nie wnikam w to co jest smaczniejsze, a co nie. Ale tradycyjne "Lassi mango" podawane w Indiach to takie, którego składnikiem jest woda. Jestem o tym przekonana, że tradycyjne lassi to nie mleko, a jakaś wariacja kuchenna.

Gabi pisze...

Zgodnie z sugestiami Sardynki poszukałam trochę co jest bardziej lassi - woda czy mleko i muszę przyznać jej rację... i zmieniam nazwę przepisu.
Dzięki Sardynko.