28.03.2013

Keks

Składniki: 
  • 130 g masła
  • 130 g cukru
  • 3 jajka
-----------------------------------
  • 30 g rodzynek
  • 1 kieliszek rumu
-----------------------------------
  • 25 g orzechów włoskich
  • 25 g orzechów laskowych
-----------------------------------
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g fig
  • 15 g moreli
  • 20 g daktyli
  • 15 g suszonego ananasa
  • 15 g suszonej papai
  • 70 ml mleka 
Rodzynki sparz wrzątkiem i zalej rumem. Odstaw na pół godziny. Potem odsącz zachowując rum.Figi, morele i daktyle przelej wrzątkiem i zostaw na sitku.
Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj.
Formę tzw. keksówkę wysmaruj margaryną i wyłóż pergaminem.
Wszystkie bakalie - także rodzynki - pokrój i wsyp do mąki z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj - co zapobiegnie ich opadaniu w cieście.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
Utrzyj masło z cukrem. Dodawaj po 1 jajku i dalej ucieraj. Na koniec rozmieszaj z cukrem waniliowym.
Teraz wlej zimne mleko oraz 3 łyżki rumu z moczenia rodzynek. Dokładnie i powoli ręcznie wymieszaj. Mąkę dodawaj do masy stopniowo cały czas mieszając łyżką.
Formę wypełnij masą do 2/3 wysokości.
Piecz 10 minut 230 stopni a potem 45 minut w 180 st. Po tym czasie sprawdź ciasto patyczkiem w najwyższym miejscu. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika do ostygnięcia.

Brak komentarzy: