
ciasto:
- 200 g masła
- 300 g mąki krupczatki
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 2 puszki min. 400 g masy kajmakowej, może być 510 g
- 60 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g płatków migdałowych

Z podanych składników wyrób ciasto. Włóż na 1/2 godziny do lodówki. Podziel na 2 części i upiecz dwa mazurkowe blaty - 20 minut w 200 stopniach na blaszkach wysmarowanych masłem i wyłożonych pergaminem. Pamiętaj, żeby ponakłuwać ciasto widelcem, bo zacznie się unosić.
Na patelnię wrzuć cukier. Gotuj na średnim ogniu, aż zacznie się rozpuszczać, wtedy zmniejsz gaz. Nie mieszaj ( mimo że strasznie kusi, żeby to zrobić ), bo zrobią się grudki. Gdy się skarmelizuje dodaj migdały. Stale mieszając dodaj kajmak. Pogotuj wszystko przez kilka minut. Po zdjęciu z ognia wmieszaj zimne masło, sól oraz kieliszek brandy. Kiedy lekko przestygnie, nie studź całkiem bo skamienieje na patelni.
Masę wylej na ciasto, nałóż drugą warstwę ciasta ( nie przejmuj się nawet jeśli popęka, w końcu to kruche ciasto pękające przy krojeniu i jedzeniu, a masa zasłoni wiele ).
Dekoruj wg własnej fantazji - np. sparzonymi migdałami obranymi ze skórki.
Nie zdążyłam zrobić zdjęcia całości bo się zjadło :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz