31.03.2013

Mazurek kajmakowy

Składniki:
ciasto:
  • 200 g masła
  • 300 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 żółtka
masa:
  • 100 g masła 
  • 2 puszki min. 400 g masy kajmakowej, może być 510 g
  • 60 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g płatków migdałowych

Z podanych składników wyrób ciasto. Włóż na 1/2 godziny do lodówki. Podziel na 2 części i upiecz dwa mazurkowe blaty - 20 minut w 200 stopniach na blaszkach wysmarowanych masłem i wyłożonych pergaminem. Pamiętaj, żeby ponakłuwać ciasto widelcem, bo zacznie się unosić.
Na patelnię wrzuć cukier. Gotuj na średnim ogniu, aż zacznie się rozpuszczać, wtedy zmniejsz gaz. Nie mieszaj ( mimo że strasznie kusi, żeby to zrobić ), bo zrobią się grudki. Gdy się skarmelizuje dodaj migdały. Stale mieszając dodaj kajmak. Pogotuj wszystko przez kilka minut. Po zdjęciu z ognia wmieszaj zimne masło, sól oraz kieliszek brandy. Kiedy lekko przestygnie, nie studź całkiem bo skamienieje na patelni.
Masę wylej na ciasto, nałóż drugą warstwę ciasta ( nie przejmuj się nawet jeśli popęka, w końcu to kruche ciasto pękające przy krojeniu i jedzeniu, a masa zasłoni wiele ).
Dekoruj wg własnej fantazji - np. sparzonymi migdałami obranymi ze skórki.

Nie zdążyłam zrobić zdjęcia całości bo się zjadło :-)

Brak komentarzy: