31.03.2013

Pasztet z ciecierzycy

Składniki:
  • 30 dag ugotowanej ciecierzycy ( 15 dag suchych ziaren )
  • 15 dag marchwi
  • 7 dag selera
  • 7 dag pietruszki
  • 7 dag orzechów włoskich
  • 350 ml przecieru pomidorowego z kartonika
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 80 ml oleju słonecznikowego + 10 ml do upieczenia przypraw
  • 5 łyżeczek mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy "pięć smaków"
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonej ostrej czerwonej papryki
Ciecierzycę namocz przez 24 godziny. Posól wodę i gotuj cierpliwie przez godzinę.
Warzywa obierz i ugotuj ( najlepiej na parze, ale w wodzie jak najbardziej też może być ).
Na patelni upraż orzechy włoskie - jakieś 4 minutki i odłóż.
Na rozgrzaną patelnię nalej olej i wsyp przyprawy, po około 1/2 minucie dodaj przecier i koncentrat pomidorowy. Podsmażaj przez około 1 minutę.
Ugotowaną ciecierzycę i pokrojone, ugotowane warzywa zmiel. Zmiel także orzechy. Dodaj zawartość patelni, sos sojowy i mąkę kukurydzianą.
Ja niestety nie mam młynka do kawy więc moje mielenie siemienia odbyło się w blenderze razem z olejem. Oczywiście młynek byłby łatwiejszy.
Masę połącz z mielonym siemieniem i olejem. Wszystko starannie wymieszaj i wylej do wyłożonej pergaminem foremki.
Moja wersja - gotowanie w piekarniku.
Wlej wodę do brytfany i włóż do pieca - 200 stopni. Kiedy zacznie się gotować włóż blaszkę z masą. Po 45 minutach możesz wyjąć z pieca.

Smakuje nawet mięsożercom, zwłaszcza z sosem żurawinowo pomarańczowym

Przepis z programu "Atelier smaku".

Brak komentarzy: