1.04.2013

Deser z kokosową panna cottą i mango w galaretce

Składniki:
ciasto:
  • 3 łyżki kremówki 
  • 600 g czekoladowych herbatników ( np. Hit )
  • 100 g masła 
masa: 
  • 3 łyżeczki agaru w proszku 
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml płynnej śmietanki kremowej 30%
    1 czubata łyżka cukru wanilinowego
  • 5 kropel ekstraktu z wanilii
    1/2 szklanki białego cukru
     
galaretka*:
  • 2 puszki ananasa - a dokładniej 2 puszki syropu ( ananas można zjeść :-))
  • 2 łyżeczki agaru
  • cały syrop z gotowania mango
owoce w syropie:
  • 3 mocno dojrzałe mango 
  • 1/3 szklanki cukru 
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml wody

Formę 33 x 24 cm nasmaruj masłem i wyłóż pergaminem.
Do rondelka wlej mleko kokosowe, kremówkę, wsyp cukier i cukier waniliowy. Mieszając podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj agar. Dokładnie rozmieszaj.
Odstaw z ognia i całkowicie ostudź.

Mango obierz, obkrój miąższ wokół pestki, pokrój w kostkę, włóż do rondelka z wodą, wsyp cukier, wlej sok z połowy cytryny. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Owoce odsącz a syrop wlej z powrotem do garnka. Zagotuj z sokiem ananasowym. Wsyp agar i bardzo dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia.

Herbatniki rozklej - usuń masę ze środka - zmiel i wymieszaj z roztopionym masłem oraz 3 łyżkami kremówki. Sprawia to wrażenie niespójnego i sypkiego, nie przejmuj się tak ma być.
Wyłóż na spód foremki, ugnieć i wyrównaj powierzchnię. Wstaw na pół godziny do lodówki.

Ostudzoną i tężejącą białą masę wylej na spód z herbatników i wstaw do lodówki do zastygnięcia na około 1 godzinę.

Na stężałej masie ułóż owoce z syropu, zalej tężejącą galaretką.
Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

Lekko poprawiona wegetariańska wersja przepisu z bloga " Kwestia smaku".

Brak komentarzy: