
ciasto:
- 3 łyżki kremówki
- 600 g czekoladowych herbatników ( np. Hit )
- 100 g masła
- 3 łyżeczki agaru w proszku
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 ml płynnej śmietanki kremowej 30%
1 czubata łyżka cukru wanilinowego - 5 kropel ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki białego cukru
- 2 puszki ananasa - a dokładniej 2 puszki syropu ( ananas można zjeść :-))
- 2 łyżeczki agaru
- cały syrop z gotowania mango
- 3 mocno dojrzałe mango
- 1/3 szklanki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 100 ml wody
Formę 33 x 24 cm nasmaruj masłem i wyłóż pergaminem.
Do rondelka wlej mleko kokosowe, kremówkę, wsyp cukier i cukier waniliowy. Mieszając podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj agar. Dokładnie rozmieszaj.
Odstaw z ognia i całkowicie ostudź.
Mango obierz, obkrój miąższ wokół pestki, pokrój w kostkę, włóż do rondelka z wodą, wsyp cukier, wlej sok z połowy cytryny. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Owoce odsącz a syrop wlej z powrotem do garnka. Zagotuj z sokiem ananasowym. Wsyp agar i bardzo dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia.
Herbatniki rozklej - usuń masę ze środka - zmiel i wymieszaj z roztopionym masłem oraz 3 łyżkami kremówki. Sprawia to wrażenie niespójnego i sypkiego, nie przejmuj się tak ma być.
Wyłóż na spód foremki, ugnieć i wyrównaj powierzchnię. Wstaw na pół godziny do lodówki.
Ostudzoną i tężejącą białą masę wylej na spód z herbatników i wstaw do lodówki do zastygnięcia na około 1 godzinę.
Na stężałej masie ułóż owoce z syropu, zalej tężejącą galaretką.
Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Lekko poprawiona wegetariańska wersja przepisu z bloga " Kwestia smaku".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz