- 450 g mrożonego liściastego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 4 jajka
- 2 serki ziołowe bieluch
- 300 g wędzonego łososia w plastrach
- sól
- pieprz
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Z białek ubij sztywną pianę. Po ostudzeniu szpinaku wymieszaj go z żółtkami i pianą z białek. Masę wylej na wyłożoną pergaminem blachę. Ja w tym roku miałam zbyt małą blachę 24x33 cm i masa była zbyt gruba, co utrudniało jej zawinięcie. Ewentualnie można zrobić mniej masy ( czego nie polecam bo wyjdzie mała roladka i nie wszystkim wystarczy :) ).
Po upieczeniu - ok.15 minut. Ostudź placek.
Rozsmaruj serki na masie, na to ułóż łososia. Zwiń jak roladę i szczelnie owiń folią spożywczą. Umieść w lodówce na kilka godzin.
Polecam kroić zimną roladę - inaczej będzie się rozpadać - co widać na zdjęciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz