03.04.2013

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Składniki:
  • 450 g mrożonego liściastego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 2 serki ziołowe bieluch
  • 300 g wędzonego łososia w plastrach
  • sól
  • pieprz
Rozmroź szpinak i odsącz. Na patelni rozpuść masło, dodaj szpinak. Podsmażaj kilka minut. Połącz z czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Z białek ubij sztywną pianę. Po ostudzeniu szpinaku wymieszaj go z żółtkami i pianą z białek. Masę wylej na wyłożoną pergaminem blachę. Ja w tym roku miałam zbyt małą blachę 24x33 cm i masa była zbyt gruba, co utrudniało jej zawinięcie. Ewentualnie można zrobić mniej masy ( czego nie polecam bo wyjdzie mała roladka i nie wszystkim wystarczy :) ).
Po upieczeniu - ok.15 minut. Ostudź placek.
Rozsmaruj serki na masie, na to ułóż łososia. Zwiń jak roladę i szczelnie owiń folią spożywczą. Umieść w lodówce na kilka godzin.
Polecam kroić zimną roladę - inaczej  będzie się rozpadać - co widać na zdjęciu.

Brak komentarzy: