Składniki:
- 100 g ryżu do risotto
- 1 mała cebula
- 60 g masła
- 100 g selera naciowego
- 50 g rukoli
- 70 g krewetek
- 50 g parmezanu
- 300 ml bulionu warzywnego
- 70 ml białego wina
- sól
- pieprz
- odrobina chili
Rozpuść
masło na dużej patelni, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Wsyp ryż i wymieszaj tak, żeby cały był
obtoczony tłuszczem. Wlej białe wino
i smaż, aż wyparuje. Wtedy dodaj pokrojony drobno seler. Dodaj bulion i gotuj co jakiś czas mieszając około 15 minut. Dodaj krewetki a po 5 minutach rukolę. Połącz z serem. Dopraw solą, pieprzem i chili.
Podczas przygotowywania dania cały czas pilnuj poziom bulionu, poza tym ryż musi być al dente.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz