7.04.2013

Sos curry

Składniki:
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 nieduże cebule
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1/2 szklanki śmietany "do zupy"
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • sok z 1 cytryny 
  • 2 łyżki masła
  • biały pieprz 
  • sól
Na maśle podsmaż bardzo drobno posiekaną cebulę. Wsyp rodzynki i płatki migdałowe. Zalej bulionem. Gotuj 10 minut. Wsyp curry. Połącz z sokiem cytrynowym i śmietaną. Śmietanę wlewaj ostrożnie - po zahartowaniu - żeby się nie zwarzyła po kontakcie z sokiem lub użyj takiej "do zupy". Dopraw solą i pieprzem.
Ekstra dodatek do ryb, ryżu i pasztetu grzybowego.

Brak komentarzy: