- 300 ml kremówki 36%
- 30 g cukru
- laska wanilii
- 1 łyżeczka agaru
- olej do foremek
mus:
- 100 g truskawek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Kremówkę wlej do garnuszka i postaw na maleńkim ogniu. Wsyp agar i cukier. Wanilię przekrój wzdłuż i usuń z niej pesteczki. Laskę i nasionka dodaj do kremówki. Całość zagotuj. Filiżanki dokładnie nasmaruj olejem. Wlej gorącą śmietanę. Lekko przestudź i włóż do lodówki na 2 godziny.
Truskawki zmiksuj z cukrami.
Do garnuszka wlej wrzątek. Wstawiaj do niego na kilka sekund filiżanki. Po odwróceniu deseru powinien łatwo wypaść na talerzyk. Panna cottę polej sosem.
Porcja dla 2 osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz