25.05.2013

Panna cotta z sosem truskawkowym

Składniki:
  • 300 ml kremówki 36%
  • 30 g cukru
  • laska wanilii
  • 1 łyżeczka agaru 
  • olej do foremek
----------------------
mus:
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Kremówkę wlej do garnuszka i postaw na maleńkim ogniu. Wsyp agar i cukier. Wanilię przekrój wzdłuż i usuń z niej pesteczki. Laskę i nasionka dodaj do kremówki. Całość zagotuj. Filiżanki dokładnie nasmaruj olejem. Wlej gorącą śmietanę. Lekko przestudź i włóż do lodówki na 2 godziny.
Truskawki zmiksuj z cukrami.
Do garnuszka wlej wrzątek. Wstawiaj do niego na kilka sekund filiżanki. Po odwróceniu deseru powinien łatwo wypaść na talerzyk. Panna cottę polej sosem.
Porcja dla 2 osób.

Brak komentarzy: