23.05.2013

Spaghetti z czosnkiem i oliwą

Składniki:
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżeczki soli do gotowania makronu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10 ząbków czosnku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pęczek posiekanej pietruszki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 40 g parmezanu

Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Odcedź pozostawiając 1/2 szklanki wywaru.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć posiekany czosnek, podsmażaj 2 minuty lub do momentu kiedy się zrumieni. Zdejmij z ognia dodaj wodę z makaronu, chili, sól i pietruszkę. Ponownie wstaw na średni ogień i dodaj makaron. Mieszaj gotując około 1 minuty. Wyłóż na talerz i oprósz parmezanem.
"Podobno" danie dla 4 osób, raczej dla 3.

Brak komentarzy: