28.06.2013

Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym i makaronem


Składniki:
  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 8 krewetek tygrysich
  • 2 marchewki pokrojone w paski
  • 1 mała cukinia pokrojona w paski
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki świeżego tymianku
  • 4 łyżki śmietany
  • 5 łyżek świeżo pokrojonego koperku
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni podgrzej odrobinę oliwy z oliwek. W pierwszej kolejności podsmaż marchewkę. Równolegle na drugiej patelni usmaż krewetki. Dopraw je solą i pieprzem.
Do lekko podsmażonej marchewki dodaj cukinię. Warzywa dopraw do smaku pieprzem, solą. Wymieszaj je i przełóż na talerz.
Na tej samej patelni zrób sos bazując na tłuszczu pozostałym po smażeniu warzyw. Wlej śmietanę, dopraw do smaku i wrzuć posiekany koperek tymianek. Do sosu wrzuć odcedzony makaron.
Na talerzu połóż makaron a na nim krewetki i warzywa.

Przepis z programu "Pieprz,chili, sól" + moje modyfikacje.

Brak komentarzy: