27.06.2013

Sałata lodowa po chińsku

Składniki:
  • ½ główki sałaty lodowej
  • 100 g liści młodego szpinaku
  • 3 łyżki listków mięty
  • 2 posiekane dymki
  • szczypta kolorowego pieprzu solą ( oryg. pieprz syczuański )
dressing
  • 5 łyżek oliwy
  • 60 ml białego octu winnego ( w oryg. octu słodowego )
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
Poodrywaj liście sałaty, dokładnie umyj i porwij na kawałki. Ułóż w misce sałatę, listki mięty i szpinaku oraz dymkę. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

W misce połącz składniki sosu i polej nim schłodzone liście.Wymieszaj. Wyłóż na talerze i oprósz mieszanką pieprzu z solą.  

Porcja dla 4 osób.

Przepis z programu "Kylie Kwong - czysta magia".

Brak komentarzy: