27.06.2013

Pomarańczowa nototenia

Składniki :
  • 2 małe nototenie
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pomarańcza
  • skórka otarta z połowy pomarańczy 
  • 1 łyżeczka dżemu z pomarańczy z kawałkami skórki
  • sól morska
  • 4 łyżki oleju ( oryg. z pestek winogron )
  • chili ( w oryg. przepisie przyprawa piri-piri )
  • mąka

Rybę dobrze oczyść.
Przygotuj marynatę z oleju, soku cytrynowego, pomarańczowego, dżemu, skórki pomarańczowej oraz szczypty chili.
Zalej marynatą ryby. Odstaw na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z marynaty posól i oprósz mąką.
Na patelni rozgrzej olej i na gorącym tłuszczu usmaż ryby na złoto .
Odsącz z tłuszczu.

Podawaj z sałatą lodową.

Porcja dla 2 osób.

Brak komentarzy: