Składniki :
- 2 małe nototenie
- 1/2 cytryny
- 1/2 pomarańcza
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka dżemu z pomarańczy z kawałkami skórki
- sól morska
- 4 łyżki oleju ( oryg. z pestek winogron )
- chili ( w oryg. przepisie przyprawa piri-piri )
- mąka
Rybę dobrze oczyść.
Przygotuj marynatę z oleju, soku cytrynowego, pomarańczowego, dżemu, skórki pomarańczowej oraz szczypty chili.
Zalej marynatą ryby. Odstaw na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z marynaty posól i oprósz mąką.
Na patelni rozgrzej olej i na gorącym tłuszczu usmaż ryby na złoto .
Odsącz z tłuszczu.
Podawaj z sałatą lodową.
Porcja dla 2 osób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz