25.06.2013

Zupa szpinakowa

Składniki:
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 300 g świeżego obranego szpinaku ( bez łodyżek )
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • sól 
  • biały pieprz
Szpinak przelej wrzątkiem na sitku. Odcedź i posiekaj.
Rozgrzej masło i wrzuć szpinak razem z posiekanym czosnkiem. Odparuj z niego cały sok.
Zagotuj bulion i wrzuć do niego szpinak. W kubku wymieszaj śmietanę z mąką, wlej do niej odrobinę zupy, dokładnie rozmieszaj. Wlej do garnka z gotującą zupą. Cały czas mieszając gotuj jeszcze ok. 3 minut, żeby mąka nie była surowa. Dopraw solą i pieprzem.
Bardzo dobrze smakuje bez żadnych dodatków.
Porcja dla 2 osób.

Przepis z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz

Brak komentarzy: