- 1 l bulionu warzywnego
- 300 g świeżego obranego szpinaku ( bez łodyżek )
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sól
- biały pieprz
Rozgrzej masło i wrzuć szpinak razem z posiekanym czosnkiem. Odparuj z niego cały sok.
Zagotuj bulion i wrzuć do niego szpinak. W kubku wymieszaj śmietanę z mąką, wlej do niej odrobinę zupy, dokładnie rozmieszaj. Wlej do garnka z gotującą zupą. Cały czas mieszając gotuj jeszcze ok. 3 minut, żeby mąka nie była surowa. Dopraw solą i pieprzem.
Bardzo dobrze smakuje bez żadnych dodatków.
Porcja dla 2 osób.
Przepis z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz