24.06.2013

Sałatka tabbouleh


Składniki:
  • ½ szklanki kuskusu
  • 2 pomidory
  • 3 szalotki
  • 2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ogórek
  • ½ szklanki posiekanej mięty
  • ¼ łyżeczki świeżo startej skórki cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ⅓ szklanki oliwy
  • ¼ łyżki soli 
  • pieprz

Opłucz kuskus pod zimną bieżącą wodą. Namocz go w zimnej wodzie na 20 minut. Nie gotuj. Odsącz i wsyp do dużej miski. Dodaj pokrojone pomidory i ogórek, posiekaną dymkę, pietruszkę i miętę. Wymieszaj. W kubeczku połącz sok i skórkę z cytryny, oliwę i sól. Polej sałatkę i zamieszaj.

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt.

Fantastyczny dodatek do falafela i taamiyi.

Brak komentarzy: