Składniki:
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego
- 170 g mąki orkiszowej typ 1100
- 190 g mąki żytniej typ 720
- ok. 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 gałązka rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czarnuszki
8h dojrzewania chleba
45 minut pieczenia
Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce, aby uzyskały jednolitą konsystencję.
Przenieś ciasto do wysmarowanej oliwą i obsypanej otrębami formy o długości ok. 20 cm.
Przykryj formę folią aluminiową i odstaw na noc ( co najmniej 8 godzin ) w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni,
Zdejmij folię z formy i wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Po upieczeniu wyłącz piec, ale chleb pozostaw w środku do lekkiego przestudzenia wtedy wyjmij chleb z formy i daj mu ostygnąć.
Zainspirowane chlebkiem z bloga Smakowity chleb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz