21.07.2013

Chleb orkiszowo-żytni z rozmarynem, czosnkiem i czarnuszką


Składniki:
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 170 g mąki orkiszowej typ 1100
  • 190 g mąki żytniej typ 720
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czarnuszki 
czas - 8h aktywacji zakwasu
          8h dojrzewania chleba
          45 minut pieczenia

Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w misce, aby uzyskały jednolitą konsystencję.
Przenieś ciasto do wysmarowanej oliwą i obsypanej otrębami formy o długości ok. 20 cm.
Przykryj formę folią aluminiową i odstaw na noc ( co najmniej 8 godzin ) w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni,
Zdejmij folię z formy i wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika na ok. 45 minut. Po upieczeniu wyłącz piec, ale chleb pozostaw w środku do lekkiego przestudzenia wtedy wyjmij chleb z formy i daj mu ostygnąć.

Zainspirowane chlebkiem z bloga Smakowity chleb.

Brak komentarzy: