15.07.2013

Pieczarki ziołowe w cieście piwnym

Składniki:
  • 16 dużych pieczarek
  • sok z 1 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • po szklance mieszanki ziół - natka, bazylia, tymianek
  • 40 g masła
  • sól
  • pieprz
ciasto:
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 200 ml piwa
  • sól
  • olej do smażenia
  • 100 g masła do smażenia

Pieczarki obierz i odetnij nóżki. Kapelusze skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Podsmaż na maśle razem z ziołami.
Oddziel białka od żółtek. W misce wymieszaj na gładką masę jajka, mąkę i piwo. Posól. Odczekaj z pół godziny. Osobno ubij białka i powoli dodawaj je do masy.

Rozgrzej olej na patelni.
Kapelusze wypełnij ziołami i maczaj delikatnie ( żeby nic nie wypadło ) całe w cieście. Smaż na rumiany kolor. Pod koniec smażenia dodaj masło.

Przepis pochodzi z książki - Dania Wegetariańskie z serii Smaczna Kuchnia - oprac. Tanja Schindler.

Brak komentarzy: