- 16 dużych pieczarek
- sok z 1 cytryny
- 4 ząbki czosnku
- po szklance mieszanki ziół - natka, bazylia, tymianek
- 40 g masła
- sól
- pieprz
- 3 jajka
- 100 g mąki
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 ml piwa
- sól
- olej do smażenia
- 100 g masła do smażenia
Pieczarki obierz i odetnij nóżki. Kapelusze skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Podsmaż na maśle razem z ziołami.
Oddziel białka od żółtek. W misce wymieszaj na gładką masę jajka, mąkę i piwo. Posól. Odczekaj z pół godziny. Osobno ubij białka i powoli dodawaj je do masy.
Rozgrzej olej na patelni.
Kapelusze wypełnij ziołami i maczaj delikatnie ( żeby nic nie wypadło ) całe w cieście. Smaż na rumiany kolor. Pod koniec smażenia dodaj masło.
Przepis pochodzi z książki - Dania Wegetariańskie z serii Smaczna Kuchnia - oprac. Tanja Schindler.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz