

Zaczyn:
- 50 g aktywnego zakwasu żytniego
- 200 g maki żytniej razowej
- 200 ml letniej wody
Ciasto:
- 520 g mąki żytniej razowej
- 40 g ziaren słonecznika
- 100 g otrębów pszennych (+ ok. 200ml letnia woda)
- 40 g sezamu
- 40 g orzechów nerkowca
- 3 łyżeczki soli
- łyżka cukru
- 350 ml letniej wody
Dzień przed pieczeniem
Zakwas wymieszaj z mąką i letnią wodą do otrzymania gęstej, mazistej konsystencji. Odstaw na noc w ciepłe miejsce, aby przefermentował.
Dzień pieczenia
Otręby wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą, tak aby je zakryła. Odstaw na 15 minut.
Mąkę wymieszaj z wcześniej przygotowanym zaczynem, solą, cukrem, ziarnami i rozdrobnionymi orzechami. Dodaj także otręby, razem z wodą w której się moczyły.
Ciasto wyrabiaj mikserem i dodawaj powoli letnią wodę. Składniki mieszaj przez kilka minut, ciasto powinno wyjść w miarę rzadkie.
Tortownicę wysmaruj oliwą i oprósz otrębami. Przełóż do niej przygotowane ciasto, by sięgało do 3/4 wysokości. Przykryj czystą ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu na 3 godziny.
Piekarnik rozgrzej do 240 stopni. Najpierw piecz 20 minut, potem zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 30 minut. Na koniec ustaw 180 stopni i dopiekaj kolejne 15 minut.
Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika.Wyciągnij z formy i ostudź na kuchennej kratce.
Przepis z bloga Smakowitychleb.pl w troszkę innej wersji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz