21.08.2013

Ziarnisty chleb razowy na zakwasie


Składniki:
 

Zaczyn:
  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g maki żytniej razowej
  • 200 ml letniej wody

Ciasto:
  • 520 g mąki żytniej razowej
  • 40 g ziaren słonecznika
  • 100 g otrębów pszennych (+ ok. 200ml letnia woda)
  • 40 g sezamu
  • 40 g orzechów nerkowca
  • 3 łyżeczki soli
  • łyżka cukru
  • 350 ml letniej wody

Dzień przed pieczeniem
Zakwas wymieszaj z mąką i letnią wodą do otrzymania gęstej, mazistej konsystencji. Odstaw na noc w ciepłe miejsce, aby przefermentował.

Dzień pieczenia
Otręby wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą, tak aby je zakryła. Odstaw na 15 minut.
Mąkę wymieszaj z wcześniej przygotowanym zaczynem, solą, cukrem, ziarnami i rozdrobnionymi orzechami. Dodaj także otręby, razem z wodą w której się moczyły.
Ciasto wyrabiaj mikserem i dodawaj powoli letnią wodę. Składniki mieszaj przez kilka minut, ciasto powinno wyjść w miarę rzadkie.
Tortownicę wysmaruj oliwą i oprósz otrębami. Przełóż do niej przygotowane ciasto, by sięgało do 3/4 wysokości. Przykryj czystą ściereczką i ustaw w ciepłym miejscu na 3 godziny.
Piekarnik rozgrzej do 240 stopni. Najpierw piecz 20 minut, potem zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 30 minut. Na koniec ustaw 180 stopni i dopiekaj kolejne 15 minut.
Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika.Wyciągnij z formy i ostudź na kuchennej kratce.

Przepis z bloga Smakowitychleb.pl w troszkę innej wersji.

Brak komentarzy: