- 250 g filetów z morszczuka
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki białego wina
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Rybę pokrojoną w około 2 cm kawałki włóż do miseczki z solą i winem. Odstaw na 20 minut.
Ogórek obierz, usuń pestki i pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj cebulę i czosnek.
Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę.
Cebulę i czosnek podsmaż na oleju. Dodaj paprykę. Chwilkę podsmaż i wrzuć ogórka.
Następnie dodaj rybę. Przykryj pokrywką. Duś 2 minuty. Dopraw koncentratem, mieloną papryką i natką. Wlej śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Duś kolejne 2 minuty i wyłącz gaz. Zostaw pod przykryciem jeszcze na 5 minut. W ten sposób ryba nie będzie przesuszona.
Pierwotnie miałam jeść to danie z ryżem lub kaszą, ale upiekłam chleb i były taki pachnący i cieplutki, że mój gulasz jadłam z pieczywkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz