01.09.2013

Ragout rybne

Składniki:
  • 250 g filetów z morszczuka
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 4 łyżki białego wina 
  • 1/2 zielonego ogórka 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego 
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • 3 łyżki śmietany 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 

Rybę pokrojoną w około 2 cm ka­wałki włóż do miseczki z solą i winem. Odstaw na 20 minut.
Ogórek obierz, usuń pestki i pokrój w drobną kosteczkę. Posiekaj cebulę i czosnek.
Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę.
Cebulę i czosnek podsmaż na oleju. Dodaj paprykę. Chwilkę podsmaż i wrzuć ogórka.
Następnie dodaj rybę. Przykryj pokrywką. Duś 2 minuty. Dopraw koncentratem, mieloną papryką i natką. Wlej śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Duś kolejne 2 minuty i wyłącz gaz. Zostaw pod przykryciem jeszcze na 5 minut. W ten sposób ryba nie będzie przesuszona.

Pierwotnie miałam jeść to danie z ryżem lub kaszą, ale upiekłam chleb i były taki pachnący i cieplutki, że mój gulasz jadłam z pieczywkiem.

Brak komentarzy: