11.09.2013

Sajgonki z warzywami podane z surówką z białej rzepy

Składniki:
surówka:
  • 1 biała rzepa
  • 2 ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany

sajgonki:
  • papier ryżowy
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1/2 zielonej papryki
  • marchewka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kapusta pekińska
  • 50 g kiełków rzodkiewki
  • 50 g pieczarek
  • dymka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu worcester
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka brązowego cukru 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
Obierz rzepę i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Do tej samej miseczki zetrzyj ogórki. Dodaj sól, pieprz i śmietanę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Obierz i drobno pokrój marchew. Z papryki usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę. Obierz pieczarki i drobno posiekaj. Rozdrobnij 5-6 liści kapusty. Posiekaj dymkę. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj w misce z wodą, cukrem, olejem, sosem sojowym i sosem worcester.

Papier ryżowy namaczaj po 1 arkuszu w ciepłej wodzie. Na brzegu najbliżej ciebie kładź farsz. Zawiń pierw ten koniec potam prawy i lewy. Następnie roluj od siebie.
Przygotuj w ten sposób wszystkie sajgonki.
Na głęboką patelnię wlej dużą ilość oleju i mocno go rozgrzej.
Nie oszczędzaj na oleju - im będzie go mniej, tym większa szansa, że roladki się rozpadną a wtedy wchłoną dużo więcej tłuszczu. Smaż na rumiany kolor. Odsącz na papierowym ręczniku.
Jedz gorące z surówką z białej rzepy maczając w sosie do sajgonek.

Brak komentarzy: