surówka:
- 1 biała rzepa
- 2 ogórki kiszone
- sól
- pieprz
- 2 łyżki śmietany
sajgonki:
- papier ryżowy
- olej do głębokiego smażenia
- 1/2 zielonej papryki
- marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- kapusta pekińska
- 50 g kiełków rzodkiewki
- 50 g pieczarek
- dymka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu worcester
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Obierz i drobno pokrój marchew. Z papryki usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę. Obierz pieczarki i drobno posiekaj. Rozdrobnij 5-6 liści kapusty. Posiekaj dymkę. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj w misce z wodą, cukrem, olejem, sosem sojowym i sosem worcester.
Papier ryżowy namaczaj po 1 arkuszu w ciepłej wodzie. Na brzegu najbliżej ciebie kładź farsz. Zawiń pierw ten koniec potam prawy i lewy. Następnie roluj od siebie.
Przygotuj w ten sposób wszystkie sajgonki.
Na głęboką patelnię wlej dużą ilość oleju i mocno go rozgrzej.
Nie oszczędzaj na oleju - im będzie go mniej, tym większa szansa, że roladki się rozpadną a wtedy wchłoną dużo więcej tłuszczu. Smaż na rumiany kolor. Odsącz na papierowym ręczniku.
Jedz gorące z surówką z białej rzepy maczając w sosie do sajgonek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz