14.09.2013

Sałatka z krewetkami, ryżem i awokado

Składniki:
  • 250 g rozmrożonych krewetek koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g białego ryżu
  • 1 awokado
  • 2 pomidory
  • kilka listków sałaty lodowej
  • szczypta chili w płatkach
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
Ryż ugotuj w osolonej wodzie i ostudź.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w półplasterki cebulę. Podsmaż przez moment i przełóż do miski. Na ten sam tłuszcz wrzuć chili, oraz rozgnieciony czosnek smaż kilkanaście sekund i dodaj krewetki. Posól je i dokładnie wymieszaj. Po 2-3 minutach zdejmij je z ognia i połącz z ryżem i cebulą.
Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w plasterki. Umyte pomidory pokrój w ósemki. Rozdrobnij liście sałaty. Wszystko razem wymieszaj. Dopraw tylko solą. Chili i czosnek z krewetek nadadzą wystarczającej ostrości.

Brak komentarzy: