26.09.2013

Zupa z dyni

Składniki:
  • 0,5 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 120 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • 0,7 l wody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól
  • 200 g śmietany

W dość dużym garnku podgrzej olej. Na gorący tłuszcz
wrzuć imbir i gałkę na kilkanaście sekund. Dodaj posiekaną cebulę, chwilkę podsmaż. Do garnka włóż dynię i ziemniaki. Po 2 minutach zalej bulionem. Gotuj 25 minut. Po przestudzeniu zmiksuj całość. Dodaj śmietanę. Dopraw cukrem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.

Brak komentarzy: