- 0,5 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
- 120 g pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1 cebula
- 1 kostka rosołowa
- 0,7 l wody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
- 200 g śmietany
W dość dużym garnku podgrzej olej. Na gorący tłuszcz
wrzuć imbir i gałkę na kilkanaście sekund. Dodaj posiekaną cebulę, chwilkę podsmaż. Do garnka włóż dynię i ziemniaki. Po 2 minutach zalej bulionem. Gotuj 25 minut. Po przestudzeniu zmiksuj całość. Dodaj śmietanę. Dopraw cukrem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz