- 350 g zakwasu ryżowego
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąka gryczana
- 100 g mąka kukurydziana
- 200 g wody
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do ostygnięcia.
Mąkę przesiej i wymieszaj z zakwasem, wodą i namoczonym siemieniem lnianym. Na końcu dodaj sól i olej. Wymieszaj. Powstanie dość luźne ciasto. Ciasto nie może się specjalnie kleić, ale też nie uda się a niego uformować kuli.
Lekko wyrobioną masę odstaw na ok. 30-40 minut.
Foremkę wysmaruj olejem, wysyp mąką kukurydzianą lub ryżową i nałóż do niej ciasta. Mokrą łyżką wyrównaj powierzchnię chleba, dobrze przykryj i odstaw na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Powinno przyrosnąć do brzegów formy. Wierzch chleba możesz posmarować olejem.
Piecz w temperaturze 200°C ok. 45 minut.
Przepis z bloga: chleb - moja domowa piekarnia.
Chleb ma dość specyficzny smak i konsystencję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz