06.10.2013

Bezglutenowy chleb ryżowy

Składniki:
  • 350 g zakwasu ryżowego
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąka gryczana
  • 100 g mąka kukurydziana
  • 200 g wody
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oleju

Siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do ostygnięcia.
Mąkę przesiej i wymieszaj z zakwasem, wodą i namoczonym siemieniem lnianym. Na końcu dodaj sól i olej. Wymieszaj. Powstanie dość luźne ciasto. Ciasto nie może się specjalnie kleić, ale też nie uda się a niego uformować kuli.
Lekko wyrobioną masę odstaw na ok. 30-40 minut.
Foremkę wysmaruj olejem, wysyp mąką kukurydzianą lub ryżową i nałóż do niej ciasta. Mokrą łyżką wyrównaj powierzchnię chleba, dobrze przykryj i odstaw na 3-4 godziny do wyrośnięcia. Powinno przyrosnąć do brzegów formy. Wierzch chleba możesz posmarować olejem.
Piecz w temperaturze 200°C ok. 45 minut.

Przepis z bloga: chleb - moja domowa piekarnia.

Chleb ma dość specyficzny smak i konsystencję.

Brak komentarzy: