Składniki:
- 150 g makaronu łazanki
- kminek
- 4 większe ziemniaki
- 1 mała cebula
- mielona czerwona papryka
- mielony czarny pieprz
- olej
- sól
ciasto na makaron:
- 85 g mąki typ 550 ( mąka półgruba wg słowackiego przepisu )
- 1 duże jajko
- gruba mąka ( czyli razowa ) do podsypania
Na blat przesiej mąkę, zrób w niej dołek i wbij jajko. Rozmieszaj widelcem mąkę z jajkiem a potem wyrabiaj przez około 5 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Ciasto owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki posyp blat grubą mąką i wałkuj ciasto na 1 mm płat. Krój wg uznania. Ja starałam się stworzyć kwadraty czyli łazanki, ponieważ ten rodzaj makaronu występuje w granadirze ( o ile można tak to odmienić ).
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudź a następnie je obierz.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na dość dużej ilości oleju. Dodaj kminek, paprykę, sól i pieprz. Wlej 40 ml wody. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Teraz wrzuć pokrojone lub zgniecione ziemniaki ( ja wybrałam tą wersję ) i ugotowany, odcedzony makaron.
Ten przepis znalazłam w różnych wariantach jeśli chodzi o kolejność dodawania składników, ale zawsze są to te same ingrediencje.
Wybrałam go dlatego, że nigdy wcześniej nie spotkałam się z makaronem i doprawionymi ziemniakami jako sos? warzywo? w roli dodatku.
Ponadto jest to ogólnie znana na Słowacji potrawa, czyli kolejne tradycyjne i niespotykana nigdzie indziej danie. Wielu blogerów komentuje te bardziej przekombinowane wariacje oburzając się, że nie można dodać kiełbasy, mięsa, boczku itp. bo nie jest to już granadir, bo ma on ściśle określony skład.
Wnioskuję więc, że jest to posiłek popularny i lubiany. Więc czemu go nie skosztować?
Przepis ze strony www.mimibazar.sk/recept.php?id=11303
2 komentarze:
Ciekawy pomysł na obiad :)
To prawda. Mam zamiar ten przepis powtórzyć niedługo, bo choć połączenie ziemniaków i makaronu nie brzmi dobrze, danie jest pyszne.
Prześlij komentarz