20.10.2013

Tołpyga z białym sosem

Składniki:
  • 1 filet z tołpygi - mój miał około 300g
  • mały por
  • 70 ml bulionu - niestety z kostki :-(
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka kopiasta mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól 
  • pieprz zielony
  • 3 ziemniaki
  • czosnek niedźwiedzi
  • olej do smażenia

Rybę przekrój na 2 kawałki. Posól i posyp pieprzem. Odstaw na pół godziny.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plasterki.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wysmaruj blachę olejem. Połóż na niej osolone ziemniaki i posmaruj je z wierzchu olejem. Piecz 15-20 minut. Pod koniec pieczenia posyp czosnkiem.
Rybę gotuj na parze około 12 minut.
W małym garnuszku rozpuść masło, wsyp mąkę i cały czas mieszając na małym ogniu doprowadź do zrumienienia. Stale mieszając wlej bulion. Zagotuj. Dodaj śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 3 minuty.
Pora pokrój w plasterki i wrzuć do gorącej osolonej wody. Gotuj około 5 minut. Odcedź.
Gorącego pora wyłóż na talerz z ziemniakami. Na wierzchu połóż rybę i polej sosem.

Porcja dla 2 osób.

Brak komentarzy: