15.10.2013

WŁOCHY - Pasticcio dolce


Składniki: 
  • 250 g makaronu vermicelli
  • 150 g rodzynek
  • 4 łyżki amaretto
  • 3 jabłka Granny Smith
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa do nasmarowania formy
  • 4 jajka
  • 130 g drobno mielonego cukru
  • 80 g posiekanych migdałów
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • sól do gotowania makaronu
  • 4 łyżki cukru demerara

Rodzynki wsyp do malej miseczki i zalej likierem. Odstaw do nasiąknięcia na 10 minut.
Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Zalej sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniały.
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i przepłucz zimną wodą. Odstaw do ostudzenia.
W dużej misce ubij lekko jajka z cukrem. Dodaj migdały, skórkę i nasączone rodzynki. Połącz z makaronem i jabłkami.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Formę cwibakową lekko natłuść oliwą i wyłóż pergaminem. Wypełnij masą makaronową. Przykryj folią aluminiową i piecz 45 minut. Zdejmij folię, posyp brązowym cukrem i piecz kolejne 15 minut do zrumienienia.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 15 minut, żeby deser przestygł. Wyciągaj z foremki po przestudzeniu i dopiero wtedy pokrój na porcje.
Podawaj z bitą śmietaną.

Wg przepisu jest to porcja dla 6 osób. Moim zdaniem raczej dla 12.
Deser piekłam w 2 foremkach.

Przepis z książki "Włoskie dania makaronowe" Gino D`Acampo.

Wybrałam ten przepis po prostu ze względu na oryginalność. Zależało mi na maksymalnym urozmaiceniu wpisów.

Embed_iryi5wlnxywpg6n4mbnqlfly22lqbazz

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

cukier, makaron i amaretto jeszcze zdobyłem, ale Babuni Smith nie było jak odkopać ;) nie wiedziałem również czego się spodziewać po "vermicelli" a tu proszę taka odmiana. Dla podkreślenia wyjątkowości "deserku" dodałem jabłek z Gomaru o smaku szarlotkowym, do wykąpania makaronu polecam natomiast sól różaną. Satysfakcja dziadków była niezapomniana :)

Gabi pisze...

Bardzo się cieszę, że smakowało. Rzeczywiście sama miałam problem z kupieniem tej odmiany jabłek.