5.11.2013

Briam

Składniki:
  • 250 g bakłażana
  • 250 g cukinii
  • 250 g ziemniaków
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 120 ml wody
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
Bakłażan pokrój w plasterki, posyp solą i odstaw na godzinę. Po tym czasie opłucz go i odsącz.
Resztę warzyw pokrój w plasterki lub grubą kostkę. Cebulę pokrój w półtalarki.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Do żaroodpornego naczynia wlej olej oraz koncentrat pomidorowy rozpuszczony w wodzie. Włóż wszystkie składniki. Przykryj pokrywką. Piecz 45 minut. Skosztuj - jeśli potrzeba dopraw. Następnie odkryj i piecz kolejne 30 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos zawiesisty.

Brak komentarzy: