08.11.2013

Risotto z gruszkami i gorgonzolą

Składniki:
  • 130 g ryżu arborio
  • 80 g gorgonzoli
  • 75 ml białego wytrawnego wina
  • 180 g gruszek
  • 1 bardzo mała cebula (ok. 50g)
  • 1 liść laurowe
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz 
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy - do gruszek

Oliwę rozgrzej na dużej patelni. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Podsmaż na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty, potem wsyp ryż. Dokładnie wymieszaj, żeby wszystkie ziarenka dokładnie pokryły się oliwą. Wtedy wlej wino, nie przykrywaj. Kiedy odparuje, wlej część gorącego bulionu, wrzuć liść laurowy. Gotuj delikatnie mieszając, żeby ziarenka się nie rozpadły. Kiedy bulion się wchłonie, wlej kolejną porcję - powtarzaj tak długo, aż ryż będzie ugotowany al dente - około 30 minut.

Z gruszek usuń gniazda nasienne pokrój na cienkie połówki lub ćwiartki.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła z odrobiną oliwy z oliwek i podsmaż owoce na złoto.

Z ugotowanego ryżu usuń liść laurowy. Dodaj podsmażone wcześniej gruszki ( kilka plasterków pozostaw do dekoracji ), łyżkę masła i pokruszoną w palcach gorgonzolę. Masło i ser rozpuszczą się sprawiając, że konsystencja będzie jeszcze bardziej kremowa.

Przepis z bloga ginger & honey

Brak komentarzy: