19.11.2013

Bułeczki jogurtowo-tymiankowe


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej 550
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • świeży tymianek (20 g)
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • ok. 150 ml ciepłej wody

Wymieszaj mąkę z drożdżami i solą. Dodaj tymianek i jogurt. Powoli wlewaj ciepłą wodę, do momentu kiedy ciasto przestanie się kleić i będzie sprężyste. Teraz wyrabiaj jeszcze kilka minut.
Ciasto włóż do miski, przykryj ją i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Kiedy już ciasto wspaniale wyrośnie podziel je na 6 równych części. Uformuj kulki, które ułóż na blacie oprószonym mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut aby bułeczki urosły. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw blachę i piecz ok. 18 minut aż lekko zbrązowieją.
W oryginale bułeczki są z koperkiem, ale mój tymianek zaczął opanowywać parapet i musiałam go trochę utemperować.

czas pieczenia: 15-20 min.
całkowity czas na wymieszanie składników i wyrośnięcie: 2 godz. 45 min.

Przepis z bloga "Smakowity chleb"

Brak komentarzy: