- 250 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 50 g rukoli
- garść listków bazylii
- 40 g pestek dyni
- 20 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek - tyle, żeby uzyskać jednolitą konsystencję
- sól
- 1 mozzarella - 125 g
- 100 g suszonych pomidorów
- 40 g anchovies
Mąkę przesiej do miski. Wsyp sól. Dodaj rozrobione drożdże. Wyrabiaj ciasto 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia na 90 minut.
Pestki dyni upraż na suchej patelni, na małym ogniu, aż zaczną strzelać.
W blenderze zmiksuj rukolę, bazylię, dynię i oliwę. Dodaj parmezan i zgnieciony czosnek. Pesto powinno mieć jednolitą lekko grudkowatą, półpłynną konsystencję.
Dosól do smaku.
Na blasze 24x33 cm rozłóż ciasto, a jego powierzchnię nasmaruj pesto. Na wierzch wyłóż pomidory, fileciki anchovies i suszone pomidory. Piecz w temperaturze 250ºC przez 15 minut.
Przepis z bloga "Znów mi się upiekło".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz