18.11.2013

Pizza z pesto z rukoli

Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Pesto z rukoli i pestek dyni:
  • 50 g rukoli
  • garść listków bazylii
  • 40 g pestek dyni
  • 20 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek - tyle, żeby uzyskać jednolitą konsystencję
  • sól 
Dodatki:
  • 1 mozzarella - 125 g
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 40 g anchovies
Drożdże rozpuść w 40 ml wody, dodaj cukier i 3 łyżki mąki. Odstaw na 20 minut.
Mąkę przesiej do miski. Wsyp sól. Dodaj rozrobione drożdże. Wyrabiaj ciasto 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia na 90 minut.

Pestki dyni upraż na suchej patelni, na małym ogniu, aż zaczną strzelać.
W blenderze zmiksuj rukolę, bazylię, dynię i oliwę. Dodaj parmezan i zgnieciony czosnek. Pesto powinno mieć jednolitą lekko grudkowatą, półpłynną konsystencję.
Dosól do smaku.

Na blasze 24x33 cm rozłóż ciasto, a jego powierzchnię nasmaruj pesto. Na wierzch wyłóż pomidory, fileciki anchovies i suszone pomidory. Piecz w temperaturze 250ºC przez 15 minut.

Przepis z bloga "Znów mi się upiekło".

Brak komentarzy: